Sinterklaas kapoentje.

Het is weer die tijd van het jaar. Sinterklaas is in aantocht. Wat leuk voor de ene, de andere knarsetand en nog anderen laat het koud. Wat het ook mag zijn, wij mensen hebben behoefte aan mythes, legendes en sprookjes en Sinterklaas is er zo een. Jammer genoeg is slavernij geen mythe, legende of sprookje. De mensen die het hebben meegemaakt hebben enorm afgezien. Deze mensen hadden meestal kroeshaar, dikke lippen, droegen gouden oorringen en waren, ja zwart. Hier heeft men een karikatuur van gemaakt en dat is dé Zwarte Piet. Met deze kenmerken kun je niet ontkennen dat dit ‘kinderfeestje’ zijn wortels heeft in de slavernij.

Hier in België beweert men dat Zwarte Piet een ‘kindervriend’ is. ‘Wat kletsen de mensen’, ‘Iedereen houdt van Zwarte Piet’. Ja, dat is waar, maar daar ligt het probleem niet. Het ligt niet bij het vieren van een feest door kinderen waarop snoep en cadeautjes worden uitgedeeld. Het probleem ligt verder, dieper en pijnlijker.

Wij mensen handelen voor bijna 90% vanuit ons onderbewustzijn. Steek je daar verkeerde informatie in, komen er verkeerde handelingen uit. Deze figuur Zwarte Piet is een zwarte knecht/ zwarte ‘kindervriend’ met ondergeschikte positie aan de blanke Sinterklaas. Dat is de informatie die je vanaf de kindertijd naar binnen krijgt; zwarte mensen zijn de knecht, zwarte mensen zijn ondergeschikt, zwarte mensen zijn tweederangs en dat is foutieve beeldvorming. En zo wordt racisme geboren. Racisme is het toekennen van overdreven waarde aan een bepaald ras, alle anderen zijn inferieur.

We zeggen allemaal kinderen zijn kleurenblind en dat is ook zo. Maar wat gebeurt er dan in de periode tussen kind zijn en wanneer ik als zwarte muziekleerkracht de deur open voor de ouders van mijn toekomstige leerlingen en ik ze letterlijk zie terug deinzen? Of wanneer ik ga solliciteren en gekwalificeerd wordt geacht, maar de job niet krijg vanwege mijn uiterlijk? Of ik niet geholpen wordt in de winkel ook al is het mijn beurt? Hoe komt dat?

Wel, ik denk dat het allemaal te maken heeft met jarenlange foute informatie die aan ons onderbewustzijn is gevoed, en dat vooroordelen creëert. Om die reden zou deze heilige ‘traditie’ moeten veranderen (Let wel: niet verdwijnen! Je ontneemt een rasechte Surinamer niet zomaar een reden om te feesten)

Ik zal niet snel iemand racistisch noemen, want ik weet dat vooroordelen in ieder van ons zit, dus ook in mij. Wij mensen handelen vaak vanuit foute of slechte informatie. En het Sinterklaas gebeuren, in zijn huidige vorm, is zo een slecht informatiemoment.

Een gedachte over “Sinterklaas kapoentje.

Plaats een reactie